Make b e a u t i f u l

Unieke Broderie d’art en zijdeschilder cursus in Nederland!

Unieke Broderie d’art en zijdeschilder cursus in Nederland!

Broderie d’art is niet weg te denken uit de Parijse Haute Couture en heeft een lange traditie net als het zijdeschilderen. Samen met ZIJDAR, Alina Blasquez en Myrville geeft dit een unieke combinatie van deze twee prachtige textielbewerkingen met twee top docenten die hun expertise voor jou bundelen in deze bijzondere cursus.

Tijdens de eerste dag van de cursus neemt Ria van Els – Dubelaar (ZIJDAR) je mee in de wereld van zijde. Je maakt vier grote samples op verschillende zijden stoffen om zo kennis te maken met een aantal verschillen technieken en kleuren rondom het zijdeschilderen; nat in nat, zout techniek, anti-fusant en serti. Diezelfde dag wordt op groot formaat (50×140 cm) op zuiver zijde organze 5.5 het ontwerp voor de cursus uitgewerkt. Dit ontwerp is speciaal ontworpen door Alina zodat deze geschikt is voor het uitvoeren van de verschillende borduurtechnieken. Elke cursist mag zelf de kleur bepalen waarin het werk wordt uitgevoerd en de eerder geleerde technieken van het zijdeschilderen worden toegepast. Op de drie daaropvolgende dagen zal worden besteed aan het borduurwerk. In deze intensieve dagen komen verschillende borduurtechnieken aan bod waarin de focus wordt gelegd op het combineren van materialen en het leren werken met de Lunéville naald. Deze naald/haak biedt de mogelijkheid om op een snelle manier kralen en pailletten te bevestigen aan de stof.

Welke onderdelen komen er aan bod?

 • Verschillende technieken zijdeschilderen
 • Verschillende stoffen die gebruikt kunnen worden
 • Het fixeren van de verf.
 • Het opspannen van het borduurraam
 • Het overbrengen van patroon op stof
 • Kettingsteek met de lunéville naald
 • Aan- en afhechten van de kettingsteek met de lunéville naald
 • Kralen verwerken met de lunéville naald
 • Tubes verwerken met de lunéville naald
 • Pailletten verwerken met de lunéville naald
 • Point-tiré met de lunéville naald
 • Het verwerken van borduurzijde met naald
 • De Franse knoop
 • Het afwerken van het borduurwerk

De docenten

Alina Blasquez 

Alina studeerde in 2015 af als docent beeldende kunst en vormgeving aan de Breitner academie en stort zich naast textielontwerpen en fotograferen sinds begin 2016 op Broderie d’Art. Deze manier van borduren wordt gehanteerd in grote modehuizen met materialen zoals kralen, pailletten en swarovski. Om kennis te vergaren leert ze borduurtechnieken bij de prestigieuze borduurschool École Lesage in Parijs. Ook dicht bij haar voormalige woonplaats in Rochefort, Frankrijk, heeft zij borduurtechnieken geleerd in het Atelier van Sylvie Deschamps, meester in haar vak als goudborduurster. Naast haar eigen werk draagt Alina Blasquez ook haar kennis uit in de vorm van cursussen binnen dit vakgebied. Kijk op www.alinablasquez.nl voor meer informatie.

Ria van Els-Dubelaar 

Ria onderscheidt zich door een enorme expertise. Ze wil haar kennis delen met een ieder die geïnteresseerd is en profileert zich nationaal en internationaal door het geven van lezingen, trainingen en workshops op haar vakgebied natuurzijde.  Momenteel is ze topconsultant en gastdocent bij ZIJDAR Naturel Silk naast haar werk als voorzitter van de Textielcommissie.nl.

Haar werkterrein is uitgebreid met een docentschap aan de Dutch Felt Academy (DFA) en het geven van masterclasses voor Crafts Council Nederland (CCNL) in o.a. het Fries Museum. In maart 2018 verzorgt zij een textielprogramma rondom de stad Kyoto in Japan.  De vierjarige textielopleiding Ns in Haarlem is haar basis. Al tijdens deze studie raakte ze gefascineerd door natuurzijde. Na als textieldocent in het voortgezet onderwijs te hebben gewerkt, is ze zich fulltime gaan bezighouden met zijde. Ria was 30 jaar directeur van ZIJDAR (est.1982) – het in natuurzijde gespecialiseerde bedrijf- en stelde ze zijdetentoonstellingen samen voor de eigen galerie. Ze was medeorganisator van het grote Nederlandse zijde-symposium in 1986. Tijdens haar lange lidmaatschap van de ISA (International Silk Association) legde zij contacten met textielkunstenaars over de hele wereld en een toonaangevende kunstenaars naar Nederland om masterclasses te geven.

Iedereen is welkom!

Het maakt niet uit of je een beginner of een gevorderde bent. Voor iedereen is er een plekje!

De materialen voor de cursus worden met zorg samengesteld in samenwerking met Myrville: Broderie d’art. Iedere cursist krijgt bij deelname aan de cursus een kortingskaart cadeau voor de webshop!
Tijdens de cursus of na afloop is er gelegenheid om materialen (bij) te kopen. De betaling voor de materialen kun je direct in onze shop/showroom voldoen (pin of contant). Je krijgt als deelnemer aan het ZIJDAR Atelier 10% korting op de dag zelf.

Kosten

De kosten voor deze 4 daagse cursus bedraagt € 439,- p.p.. Dit is inclusief, koffie / thee / luxe lunch en alle materialen, stoffen en benodigdheden voor deze cursus. De cursus wordt gegeven van 10.00-16.00 op vrijdag 1, 8, 15 22 juni in Heemskerk.  Je kunt je via deze link opgeven!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.